Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
12 februarie 2018

La Kiev se va decide soarta redacțiilor de limba română din Ucraina

La Kiev se va decide soarta redacțiilor de limba română din Ucraina

În data de 13 februarie 2018, la Kiev va avea loc o dezbatere publică privind Concepția Audiovizualului pentru Minoritățile Naționale din Ucraina, la care vor participa și reprezentanții comunității românești din Ucraina – informează BucPress.  

La întâlnirea organizată de Consiliul de Supraveghere a Audiovizualului Public, Consiliul Europei (proiectul „Consolidarea libertății cuvântului și crearea Audiovizualului Public din Ucraina”) și Asociația Uniunea Internațională, participă jurnaliști de limba română din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, reprezentanți ai societăților pentru cultura română din Ucraina, alături de alte minorități naționale din țară.

La dezbatere va fi analizată concepția audiovizualului public care a fost criticată de asociațiile minorităților naționale, inclusiv de comunitatea românească din Ucraina. Jurnaliștii din redacțiile minorităților naționale vor avea ocazia să discute cu Joan Barata Mir, expert al Consiliului Europei în domeniul media, împreună cu care vor fi introduse amendamentele necesare în Concepție, potrivit organizatorilor întâlnirii.

Redacțiile de limba română vor fi reprezentate de Leonid Parpauț, redactor-șef la TV Bucovina Cernăuți, Georgeta Marina, redactor-șef la TV Tisa 1, împreună cu colegii lor de breaslă. Ei vor înmâna în mod oficial Apelul societăților pentru cultura românească din Ucraina, în care liderii societăților respective și conductorii organelor de presă protestează împotriva realizării Concepției Audiovizualului pentru Minorități Naționale, pe care o consideră una „ce îngrădește drepturile existente ale minorității românești la informație în limba maternă”. Publicăm acest apel:

Publicăm acest apel:

Președintelui Audiovizualului Public Național al Ucrainei,

Zurab Alasania

Membrului consiliului de supraveghere,

responsabil de respectarea drepturilor minorităților naționale,

Daria Kariakina

 

APEL

Noi, reprezentanții societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți, ai presei de limba română din Ucraina ș.a. suntem profund îngrijorați de Concepția Audiovizualului pentru Minorități Naționale, înaintată spre dezbateri publice, care, în viziunea noastră, prevede o îngrădire a drepturilor și libertăților minorităților naționale din Ucraina, inclusiv a drepturilor comunității românești. Îngrijorarea noastră este determinată de propunerea de a reduce redacțiile care asigură informarea în limba maternă a comunității românești din Ucraina. Această reducere va avea loc în cadrul integrării colectivelor de jurnaliști români în echipele regionale de știri, ceea ce reprezintă o formă latentă de lichidare a redacțiilor minorităților naționale.

Recent, conducerea Audiovizualului Public Național al Ucrainei a menționat în timpul întâlnirii cu Înaltul Comisar OSCE pentru drepturile minorităților naționale Lamberto Zanier că în structura Audiovizualului „redacțiile minorităților naționale vor asigura în continuare reprezentanților minorităților lingvistice accesul la informații în limba maternă”. Din păcate, Concepția audiovizualului pentru minorități naționale propune, de fapt, o lichidare a acestor redacții. Cerem respectarea angajamentelor internaționale ale Ucrainei privind accesul minorităților naționale la informație în limba maternă. Subliniem că informația pentru minorități naționale trebuie să fie produsul unor eforturi creatoare și muncii asidue a unor colective de jurnaliști care cunosc actualitatea și istoricul problemelor cu care se confruntă minoritățile naționale. Suntem categoric împotriva transformării redacțiilor de limba română din Ucraina în secții de traduceri a știrilor și emisiunilor colegilor ucraineni, ceea ce este o încălcare directă a drepturilor și libertăților minorităților naționale.

În același timp, remarcăm necesitatea acută în sporirea numărului de ore la tv și radio pentru minoritatea românească din Ucraina pentru păstrarea identității naționale și lingvistice românești în spațiul informațional ucrainean. Din păcate, aceste momente sunt de negăsit în Concepție. Considerăm că această Concepție în primul rând satisface necesitățile informaționale ale majorității ucrainofone în pofida necesităților minorității lingvistice. Pe de altă parte, Concepția Audiovizualului Public Păstrează formula de „limba moldovenească”, care a fost inventată în perioada URSS. Limba oficială în Republica Moldova este limba română. Unicul (pseudo) stat care recunoaște această „limbă” este Transnitria. De aceea, Kievul trebuie să refuze la recunoașterea existenței acei limbi în cadrul politicii de decomunizare anunțate. Audiovizualul public trebuie să devină un motor al schimbărilor în spațiul informațional. Cerem să nu fie permisă răspândirea acestei formule sovietice în perioada actuală. 

În  linii generale, suntem de părere că noua Concepție a audiovizualului pentru minorități este un proiect ilogic, necesită modificări sau o rescriere de la zero, deoarece în forma actuală Concepția prevede încălcarea dreptului minorității naționale românești la informare în limba maternă, încălcarea normelor Constituției, potrivit căreia, drepturile și libertățile cetățenilor sunt garantate, ele nu pot fi anulate și este interzisă restrângerea conținutului și volumului drepturilor și libertăților existente.

Contăm pe înțelegerea dumneavoastră și pe o atitudine cu mult mai profesionistă și responsabilă față de reformele inițiate în sfera audiovizualului din Ucraina, cu luarea în calcul a realităților regionale și necesităților reale ale minorităților naționale.

Semnatari: Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, membru de onoare al Academiei Române; Octavian Bivolaru, președintele Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina; Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți; Aurica Bojescu, director al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale; Mircea Pilat, președintele Societății Pedagogice „Aron Pumnul”; Liviu Rusu, redactor-șef al ziarului „Junimea” din Cernăuți; Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina; Vitalie Zâgrea, președintele Ligtii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți; Vladimir Acatrini, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni; Nicolae Toma, președintele  Societății Jurnaliștilor Români Independenți din regiunea Cernăuți,  Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor România din Cernăuți, Romeo Crăciun, jurnalist, Radio Bucovina, Aurel Roșca, vicepreședinte al Societății Medicale „Isidor Bodea” din Cernăuți.

Distribuie:
Vizualizări: 626

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate