Ministerul Educației din Ucraina consideră concluzia Comisiei de la Veneția privind articolul lingvistic al Legii Învățământului una echilibrată și constructivă – informează Agenția BucPress.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Educației, poziția Comisiei de la Veneția a fost formulată în timpul ședinței finale din 8 decembrie 2017. Ministerul Educației este de acord cu recomandarea Comisiei să prelungească perioada de implementare a normelor legii și este dispus să detalieze art. 7 în Legea Învățământului Secundar, care este elaborat la Kiev.
Potrivit părții ucrainene, Comisia de la Veneția a luat în calcul argumentarea Ucrainei împotriva acuzațiilor cum că articolul lingvistic al legii îngustează drepturile minorităților naționale. „Comisia de la Veneția a subliniat că subiectul conținutului și volumului drepturilor ține exclusiv de competența Curții Constituționale a Ucrainei. O serie de chestiuni lingvistice trebuie reglementate prin legi speciale. Deci, acuzațiile Ungariei (la adresa Ucrainei – n.red.) nu au fost confirmate”.
În același timp, partea ucraineană salută poziția consecventă a Comisiei de la Veneția în ceea ce privește locul și rolul limbii de stat în procesul educațional. Potrivit Ministerului ucrainean al Educației, cea mai importantă teză a concluziilor Comisiei este constatarea că articolul 7 este un articol-cadru și că poate fi detaliat în continuare, în special în Legea Învățământului Secundar.
Comisia de la Veneția, potrivit serviciului de presă al Ministerului Învățământului, recomandă prelungirea perioadei de implementare a legii. Legea spune că articolul lingvistic va intra în vigoare începând cu anul 2020. Ministerul Învățământului informează că va ține cont de această recomandare. Concluzia oficială a Comisiei va fi publicată pe website-ul instituției orientativ la data de 11 decembrie.
BucPress
![]() |
![]() |
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP. |