Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
11 ianuarie 2019

Donald Tusk a susținut un discurs în limba română la ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul UE (VIDEO)

Donald Tusk a susținut un discurs în limba română la ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul UE (VIDEO)

Polonezul Donald Tusk, președintele Consiliului European, şi-a susţinut discursul în limba română în cadrul ceremoniei de deschidere a Președinției României la Consiliul UE.

Oficialul european a vorbit fără greşeală în limba română timp de minute bine, smulgând aplauze de la cei prezenţi. Discursul a fost presărat cu elogii la adresa României şi a unor personalităţi din România, cu citate din oameni de cultură români, potrivit ProductiehuisEU

Tusk a menţionat inclusiv că prima maşină din familia sa a fost o Dacia 1300, iar acum, socrul fiului său conduce o Dacia Duster.

„Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce împreună cu dvs. afacerile europene, în timpul primei președinții a Consiliului UE. Sunt convins că veți interpreta cu înțelepciune o adevărată „rapsodie română.” Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că știu cât de rezistentă și creativă este națiunea română. Cred că veți găsi sunetul potrivit și veți face tot ce puteți ca echipă pentru a lucra pentru interesele Europei. Veți fi gazde și sunt sigur că veți acționa în spiritul proverbului: "Omul sfințește locul". Am încredere că veți respecta regulile și atașamentul față de principii.

După cum spunea Nichita Stănescu, "Se apropie viitorul, se aude, se vede". În mare măsură, depinde acum de România. Avertisment sever, la reuniunea de la Sibiu va fi în joc concepția comună în ceea ce privește viitorul Europei.

Celor care vor să caute scurtături și să încalce regulile le spun că se înșeală. Celor care luptă pentru drepturi le spun: continuați lupta.

Dragi prieteni, Dacia 1300 a fost prima mașină a socrului meu. Mai mult ca mașinile românești mă fascinează intelectualii, la fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep încântă publicul. Dar cel mai mult m-a încântat finala din 1986, când Steaua București a învins Barcelona.

Fac apel la toți românii să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași atitudine cu care Helmut Ducadam a apărat cele patru cornere. Și atunci părea imposibil, dar a reușit. Și sunt sigur că și voi veți reuși”, a spus Donald Tusk în limba română.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Distribuie:
Vizualizări: 484

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate