Știri Politică
12 februarie 2019

Deputatul Grigore Timiș face presiuni asupra puterii ucrainene să finalizeze construcția punctelor vamale de la Crasna și Probotești

Deputatul Grigore Timiș face presiuni asupra puterii ucrainene să finalizeze construcția punctelor vamale de la Crasna și Probotești

O discuție complicată și aprinsă a avut zilele acestea deputatul poporului din Ucraina Grigore Timiș cu reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat. Alesul poporului din circumscripția nr. 203 a regiunii Cernăuți, care include raioanele Herța, Hliboca, Noua Suliță, Storojineț (parțial) și Sadagura a cerut Serviciului Fiscal de Stat urgentarea deschiderii punctelor vamale în satul Probotești și Crasna, problemă ignorată de autorități în ultimii ani – informează Agenția BucPress.

Potrivit parlamentarului, discuțiile au durat mai bine de două ore, deputatul poporului fiind nevoit „să convingă din nou și din nou” funcționarii de la Kiev că aceste două puncte de control și trecere a frontierei sunt cu adevărat importante pentru bucovineni. De precizat că în decembrie 2018 Grigore Timiș a criticat dur conducerea Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei de la tribuna Parlamentului, aducând argumente economice, sociale și transfrontaliere despre necesitatea finalizării proiectului internațional. Deputatul a amintit că proiectul de reconstrucție a vămilor Probotești – Racovăț și Crasna – Vicovul de Sus a început în anul 2013, iar investițiile europene în suma de 3,8 milioane euro nu au fost absorbite, reprezentând resurse financiare alocate în cadrul Programului transfrontalier România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013.  Mai mult decât atât, au loc procese de judecată între firma de construcție și statul ucrainean. Situația a devenit critică, potrivit serviciului de presă al parlamentarului. 

„Această atitudine a autorităților ucrainene demonstrează incapacitatea noastră de a administra resursele financiare din cadrul programelor UE. Din nou fiscalii își șterg picioarele de oamenii simpli”, a spus parlamentarul Timiș în timpul întâlnirii cu reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei. Din păcate, au de suferit oamenii din zonele transfrontaliere, dar și bugetele locale, care în acești ani nu au avut nici un venit din aceste puncte vamale blocate.

Grigore Timiș a accentuat în discursul său că s-au schimbat doi premieri în Ucraina și posibil că se vor mai schimba, însă problema rămâne nerezolvată. Propunerea parlamentarului este găsirea a unei sume de 20 milioane grivne din bugetul de stat cu ajutorul cărora să fie finalizată reconstrucția punctelor vamale din Crasna și Probotești. Grigore Timiș a atras atenția instituției fiscale că nu este acceptat argumentul că nu sunt bani, deoarece presa de la Kiev scrie despre un proiect de 68 milioane grivne al Serviciului Fiscal de Stat pentru modernizarea subsolurilor edificiului administrativ al acestei instituții – o atitudine absolut inadmisibilă.  Mai mult decât atât, după întâlnirea cu membrii Serviciului Fiscal de Stat, Grigore Timiș a comunicat pentru presa națională că nu a văzut un mare interes față de acest proiect, unii considerând că două puncte vamale noi în regiunea Cernăuți „ar reprezenta o bătaie de cap” pentru conducerea serviciilor vamale, ideea fiind susținută de unii membri ai autorităților locale Cernăuți. „Vom continua să facem presiuni asupra puterii de stat”, a spus Grigore Timiș.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 1302

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate