Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
14 februarie 2018

Ce va face Guvernul României pentru unificarea programei de învăţământ pentru elevii români din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi și Odesa?

Ce va face Guvernul României pentru unificarea programei de învăţământ pentru elevii români din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi și Odesa?

În data de 13 februarie 2017, deputatul Matei Adrian Dobroive, a adresat o interpelare Ministerului Educației Naționale, Ministrului pentru Românii de Pretutindeni și Ministerului Afacerilor Externe cu următoarea întrebare: Ce au făcut și ce vor face pentru unificarea programei de învăţământ pentru şcolile cu predare în limba română din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi și Odesa? – notează BucPress.

Potrivit parlamentarului, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, în prezent, cultivarea așa-zisei limbi “moldovenești” determină o divizare artificială a învățământului în limba română din cele 3 regiuni menționate. Menținerea denumirii de “limba moldovenească” ar putea duce la încheierea unui protocol în domeniul educației, separat, ucraino-moldovean. O situație complet absurdă, mai ales că și Curtea Constituțională din R.Moldova a recunoscut limba română ca limbă de stat.

Ca urmare Matei Adrian Dobrovie a solicitat Ministerelor să răspundă la următoarele întrebări:

1. Care sunt demersurile făcute până acum de către ministerul pe care îl conduceți în vederea eliminării formulării "limba moldovenească" atunci când se are în vedere, de fapt, învățământul în limba română din Odesa? Ce anume motivează lipsa unor rezultate concrete în această direcție?

2. În vederea încheierii unui protocol româno-ucrainean în domeniul educației, negocierile purtate cu omologii din Ucraina privesc sau vor privi și acest aspect?

3. Pe agenda negocierilor cu autoritățile ucrainene competente se află sau se vor afla și unificarea programei de învăţământ pentru şcolile cu predare în limba română din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi și Odesa, renunţarea la olimpiada de limbă "moldovenească" în regiunea Odesa și organizarea etapei naţionale a olimpiadei şcolare la limba şi literatura română pentru şcolile din cele trei regiuni istorice?

4. Ministerul pe care îl reprezentați a organizat până acum întâlniri cu cadre didactice de limba română provenind din toate cele trei regiuni istorice? În ce măsură considerați oportună realizarea unui grup de lucru, consiliu ştiinţific, conferinţă sau congres al cadrelor didactice de limbă română din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa?

Interpelarea poate fi consulatată AICI. Termenul maxim de primire a răspunsului este 6 martie 2018.

Reamintim că Anatol Popescu, președintele Asociaţiei Naţional-Culturale a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” s-a adresat cu o scrisoare oficială către MAE, MRP, MEN și Administrația Prezidențială privind problema unificării de către Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina a programei de învăţământ pentru şcolile cu predare în limba română din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa, învăţământ divizat artificial începând cu anul 1998 în învăţământ în limba română în regiunile Transcarpatia şi Cernăuţi şi în limba "moldovenească" în regiunea Odesa. Din păcate, scrisoarea oficială a rămas fără vreun răspuns. A fost atrasă atenția asupra necesității renunţării la olimpiada de limbă "moldovenească" în regiunea Odesa, organizată anual de autorităţile ucrainene, şi organizarea într-un format bilateral a etapei naţionale a olimpiadei şcolare la limba şi literatura română pentru şcolile din toate cele trei regiuni. Anatol Popescu consideră că neunificarea programelor de învățământ echivalează cu „abandonul în masă a învăţământului românesc din Sudul Basarabiei începând cu anul de învăţământ 2018-2019 şi ucrainizarea totală a acestuia, imposibilitatea şi inutilitatea implementării ulterioare a celorlalte solicitări, colaterale. Atragem atenţia, că nerenunţarea la glotonimul “limba moldovenească” pentru învăţământul românesc din regiunea Odesa se va solda cu un viitor protocol în domeniul educaţiei, separat, ucraino-moldovean, sau – mai grav – lipsa acestuia şi ucrainizarea totală şi tacită a şcolilor româneşti din Basarabia Istorică”.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 903

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate