Opinie
08 februarie 2018

Secretarul de stat în MAE ungar consideră că a fost făcut un pas semnificativ către normalizarea relaţiilor cu Ucraina

Secretarul de stat în MAE ungar consideră că a fost făcut un pas semnificativ către normalizarea relaţiilor cu Ucraina

Un pas semnificativ a fost făcut către restabilirea cooperării prieteneşti între Ungaria şi Ucraina, a declarat secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar, Levente Magyar, după întrevederea avută cu omologul său ucrainean Vasil Bodnar în oraşul Ujgorod din vestul Ucrainei, referindu-se la evoluţiile legate de noua lege ucraineană a educaţiei, informează agenţia MTI, citată de Agerpres.

Oficialul ungar a spus după întrevedere că a văzut 'prima şansă realistă de normalizare a legăturilor dintre Ucraina şi Ungaria', după ce relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate de respectiva lege.

Levente Magyar a mai afirmat că omologul său ucrainean a fost de acord la această întâlnire că 'în pofida legii educaţiei, care a afectat relaţiile bilaterale, în sistemul educaţional din Ucraina nu trebuie efectuate schimbări fără consimţământul reprezentanţilor grupurilor minorităţilor'.

Secretarul de stat ungar a precizat că pe 14 februarie reprezentanţi ai minorităţii maghiare din Ucraina vor începe discuţiile cu ministrul ucrainean al educaţiei, el exprimându-şi speranţa că se va ajunge la o înţelegere pe tema legii educaţiei.

Levente Magyar a insistat în continuare că vede o şansă serioasă de a lăsa în urmă o perioadă dificilă şi de a continua o cooperare progresivă cu Ucraina, evocând proiecte cum ar fi două autostrăzi care să fie construite în anii următori şi care vor lega cele două ţări, lansarea de noi servicii feroviare între acestea şi deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei.

Agerpres reaminteşte că ministrul ucrainean al educaţiei, Lilia Grinevicia, a anunţat săptămâna trecută că a prelungit perioada de tranziţie pentru implementarea “articolului lingvistic” din noua Lege a educaţiei până în 2023 şi că va elabora o foaie de parcurs care va conţine fiecare pas al procesului de implementare a acestui articol.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 498

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate