Opinie
Redactor: Marin Gherman
09 februarie 2018

Guvernatorul regiunii Transcarpatia: Legea Educației din Ucraina contravine Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare

Guvernatorul regiunii Transcarpatia: Legea Educației din Ucraina contravine Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare

Șeful Administrației de Stat  Transcarpatia Ghennadi Moskal a accentuat în timpul întâlnirii cu Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale Lambertp Zannier că adoptarea de către Parlamentul ucrainean a legii cu privire la Educație nu este în conformitate cu Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, ratificată de Ucraina în 2003, legea „Cu privire la minoritățile naționale din Ucraina“ și tratatele internaționale încheiate de Ucraina cu vecinii săi.

Conform domniei sale, ar trebui să fie permisă educația în limba maernă pentru minoritățile naționale autohtone care vorbesc limbile țărilor UE și care nu sunt prea multe în Ucraina, notează Inter Regio News.

„Maghiarii din Transcarpatia sprijină dorința de a vorbi limba de stat, în același timp ar trebui să se înțeleagă că limba ucraineană și maghiară aparțin diferitelor grupuri de limbi, este nevoie pentru a schimba metodele de predare a limbii de stat, deoarece maghiarii din Ucraina studiază limba ucraineană ca limbă de stat, însă pentru ei este o limbă străină”. Acest fapt a fost subliniat de șeful adjunct al Consiliului Regional Transcarpatia Joseph Borto. Asociația pedagogilor maghiari din Transcarpatia s-a adresat în mod repetat cu această problemă către Ministerul Educației al Ucrainei, la care pe parcursul mai multor ani n-a avut nicio reacție. Nu există manuale, nici dicționare sau mijloace moderne de predare, profesori calificați.

De fapt, nu s-a făcut nimic pentru ca maghiarii să studieze într-adevăr limba ucraineană – a spus Borto. De asemenea, domnia sa consideră că consultări privind  Legea Educației cu reprezentanții minorităților naționale ar trebui să aibă loc înainte și nu după adoptarea acesteia.

În timpul întâlnirii Moskal a atras de asemenea atenția Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale la Conceptul de difuzare a programelor în limbile naționale elaborat de Conducerea Teleradiocompaniei naționale publice care pune sub amenințare închiderea redacțiilor  „naționale“ din Transcarpatia.

Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale Lamberto Zannier în timpul întâlnirii cu liderii din Transcarpatia  a comunicat că „Legea trebuie să fie echilibrată și trebuie să asigure dreptul la educație în limba maternă a minorităților, în același timp să asigure studierea limbii oficiale în mod corespunzător. Este important să li se explice cetățenilor să evite tentativele de politizare a acestei legi și crearea a noi probleme”.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 439

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate