Știri Economie
29 ianuarie 2018

SUA riscă și aplică noi lovituri Rusiei: Ce decizii s-au luat la Washington

SUA riscă și aplică noi lovituri Rusiei: Ce decizii s-au luat la Washington

SUA şi-au extins sancţiunile la adresa Rusiei în legătură cu situaţia din estul Ucrainei şi anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova (martie 2014), vizând o nouă serie de responsabili ruşi şi 'miniştri' separatişti, relatează AFP şi Reuters.

Aceste sancţiuni financiare vizează 21 de persoane, între care un ministru adjunct al energiei, şi nouă entităţi, a anunţat Trezoreria SUA,scrie agerpres.ro..

Printre oficialii incluşi pe lista lărgită cu sancţiuni figurează ministrul adjunct al energiei din Rusia, Andrei Cerezov, şi un şef de departament din cadrul aceluiaşi minister. Ei au făcut deja obiectul unor sancţiuni pentru deturnarea a patru turbine fabricate de Siemens către Crimeea pentru a furniza energie electrică în teritoriul anexat de Rusia. Includerea companiei ruse Power Machines, care colaborează cu Siemens, pe această listă cu sancţiuni se pare că are legătură tot cu problema celor patru turbine.

Serghei Topor-Gilka, director general al Technopromexport, o filială a conglomeratului de stat rus Rostec şi cumpărător de turbine, este de asemenea vizat de măsurile SUA.

Transferul turbinelor în Crimeea vara trecută a fost contrar contractului de vânzare, explică Trezoreria SUA, apreciind că acestea riscă 'să contribuie la anexarea Crimeii de către Rusia prin furnizarea unei surse independente de energie în Crimeea şi Sevastopol'. Dintre entităţile sancţionate, Reuters mai menţionează multiple subsidiare ale producătorului de petrol Surgutneftegaz.

'Guvernul american este hotărât să prezerve suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi îi vizează pe cei care încearcă să submineze acordurile de la Minsk', semnate la începutul anului 2015 pentru rezolvarea conflictului izbucnit în primăvara lui 2014 şi care continuă', subliniază secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, într-un comunicat.

'Cei care furnizează bunuri, servicii sau susţin material persoane şi entităţi sancţionate de SUA pentru activităţile lor în Ucraina se expun la rândul lor sancţiunilor americane', avertizează şeful Trezoreriei.

Dar noile măsuri se referă în primul rând la 11 responsabili separatişti: 'miniştri' în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei), precum şi la 'guvernatorul' oraşului-port Sevastopol din Crimeea, toţi acuzaţi de acţiuni provocatoare sau de exercitarea unor funcţii guvernamentale în teritoriul ucrainean fără autorizaţia Kievului.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 458

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate