Știri Economie
Redactor: Leonid Parpauț
30 ianuarie 2018

Raportul experților Consiliului Europei: Corupția și Economia Subterană au "spălat" banii din UCRAINA

Raportul experților Consiliului Europei: Corupția și Economia Subterană au

Autoritățile ucrainene ar trebui să pedepsească mai activ și dur funcționarii implicați în infracțiuni de spălare a banilor, au declarat experții Consiliului Europei.

Din cauza corupției și activității economice ilegale, inclusiv de afaceri fictive, de fraudă fiscală sau evaziune fiscală, actualmente în Ucraina există riscul unui fenomen de spălare a unor sume semnificative de bani. La o astfel de concluzie au ajuns membrii Comitetului de Experţi pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor – MONEYVAL*, se specifică într-un raport dedicat Ucrainei, ce a fost publicităţii la Strasbourg, marți, 30 ianuarie, informează dw.com.

Ultima oară experții de la MONEYVAL au evaluat situația din Ucraina în anul 2009.  “O parte importantă a economiei subterane, alimentată de folosirea pe scară largă a banilor în numerar, face din Ucraina o țară deosebit de vulnerabilă“, se menţionează în raport. Principalele mecanisme de spălare a banilor în Ucraina sunt “așa-numitele centre de conversiune prin intermediul cărora fondurile sunt direcţionate din economia reală în economia subterană, şi care sunt ulterior - scoşi din ţară”, se speicfică în Raport.

Se mai constată că spălarea banilor în Ucraina este calificată “o infracțiune uşoară”. Până în 2014, în Ucraina erau acuzaţi pentru spălarea de bani doar nişte funcționari publici de nivel inferior.

Potrivit experţilor de la MONEYVAL, începând cu martie 2014 organele de drept  din Ucraina au început să investigheze în mod activ activitatea foştilor membri ai  regimului preşedintelui Ianukovici. “Deocamdată, la capitolul investigațiilor complexe referitoare la spălarea de bani există o singură decizie de judecată a veniturilor provenite din activitaţi ilegale”,  se remarcă în document, dar nu este specificat cazul.

În opinia experților, Ucraina trebuie să facă mai multe investigaţii în cazuri de corupţie, cu mai multe decizii de judecată “referitoare la schemele de corupţie la nivel înalt ale persoanelor din fostul regim Ianukovici, precum şi al membrilor actualului Guvern şi partenerilor acestora”.

Autoritățile ucrainene trebuie să studieze recomandările experților de la MONEYVAL și să raporteze, la prima şedinţă din 2019 a Consiliului Europei privind evaluarea prevenirii și combaterii spălării banilor, despre “punerea în aplicare a acestor recomandări”.

BucPress

*Comitetul de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului - MONEYVAL a fost înfiinţat in anul 1997 ca un mecanism de evaluare şi de verificare comună. Sarcina sa este de a asigura stabilirea unor structuri eficiente de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului în cadrul statelor-membre ale Consiliului Europei.


Distribuie:
Vizualizări: 521

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate