Știri Economie
Redactor: Marin Gherman
30 ianuarie 2018

În Polonia ar lucra între 1 milion şi 1,5 milioane de ucraineni, dintre care mulţi fără permis de muncă

În Polonia ar lucra între 1 milion şi 1,5 milioane de ucraineni, dintre care mulţi fără permis de muncă

Penuria de forţă de muncă reprezintă principala îngrijorare pentru politica monetară a Poloniei, a indicat marţi guvernatorul Băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, adăugând că este preocupat de faptul dacă ţara sa ar putea atrage suficienţi muncitori din ţările vecine Ucraina şi Belarus, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Polonia, confruntată în perioada postsovietică timp de mulţi ani cu un şomaj mare, a cunoscut o scădere la niveluri record a ratei şomajului, determinând o creştere a salariilor şi a preocupărilor privind inflaţia.

În decembrie, rata şomajului era de 6,6%, ca urmare a unei creşteri economice solide, a îmbătrânirii populaţiei şi a plecării muncitorilor mai tineri către ţări mai bogate ale Europei.

Forţa de muncă ieftină din Ucraina şi Belarus a compensat penuria în acest sector, dar, odată cu relaxarea regimului vizelor UE pentru Ucraina, există temerea că s-ar putea ca tot mai puţini ucraineni să dorească să lucreze în Polonia.

„Ce ne preocupă pe noi? De exemplu, în termeni de piaţă a muncii, vom găsi noi oare suficienţi muncitori din Ucraina şi Belarus pentru a compensa deficitul de forţă de muncă în Polonia?”, declara Glapinski într-un interviu în Dziennik Gazeta Prawna.

Doar 16 milioane din cei 38 de milioane de cetăţeni ai Poloniei muncesc în prezent. Se estimează că între 1 milion şi 1,5 milioane de ucraineni lucrează în Polonia, mulţi dintre ei fără permis de muncă, potrivit www.agerpres.ro.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 456

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate