Știri Economie
08 ianuarie 2018

Firmele de confecții din România se mută în Transnistria și Ucraina

Firmele de confecții din România se mută în Transnistria și Ucraina

Majorarea salariului minim brut pe economie împinge firmele locale din industria textilă sau a confecțiilor, care au costuri ridicate ale forței de muncă, la vecinii ucraineni sau la cei de peste Prut, unde manopera e mult mai ieftină.

Potrivti publicaţiei România Liberă, industria textilă, a confecțiilor, pielăriei și cea alimentară sunt printre cele mai afectate de majorarea semnificativă a salariului minim brut pe economie, de la 1 ianuarie, fiindcă vine după un val de creșteri repetate, care au pus deja lacătul pe unele fabrici. În aceste industrii, mai ales în confecții, componenta salarială poate să depășească chiar și 50% din costuri, spune Mihai Păsculescu, reprezentant al federației patronale a industriei ușoare. „În ultimii trei ani, salariul minim aproape s-a dublat. Productivitatea nu a crescut în ritmul acesta. Nu poți pune o confecționeră la două mașini. Iar concurența pe piața globală este foarte mare și nu vorbim aici de China, unde să coși o cămașă costă 4 dolari, în timp ce în Europa e 4 euro. În Transnistria e 70 de cenți. Sunt foarte multe fabrici românești, mai ales din nord-estul țării, care lucrează acum în Transnistria, Republica Moldova și Ucraina, unde costul manoperei e la jumătate”, a declarat reprezentantul federației patronale a industriei ușoare din România, Mihai Păsculescu.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 407

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate