Știri Cultură
Redactor: Mirela Amarie
08 februarie 2019

Premieră: Monografia „Epoca de Aur Shtetl: O nouă istorie a vieții evreiești în Europa de Est” va fi lansată la Cernăuți în ediție ucraineană

Premieră: Monografia „Epoca de Aur Shtetl: O nouă istorie a vieții evreiești în Europa de Est” va fi lansată la Cernăuți în ediție ucraineană

În data de 11 februarie, la orele 18:00, la Belle Vue Media Center (O. Kobylyanska St., 2), va avea loc o întâlnire cu Johanan Petrovsky-Stern, profesor la Universitatea Northwestern din Chicago, autorul monografiei engleze „Epoca de Aur Shtetl: O nouă istorie a vieții evreiești în Europa de Est”, informează BucPress.  

De asemenea, la eveniment va fi prezentată în premieră ediția ucraineană a  monografiei, care a primit premiul național pentru cea mai bună ediție din SUA a Istoriei Evreilor Premiul - Național Evreiesc de carte și nominalizată pentru Premiul Pulitzer. 

În secolele XVIII și XIX, shtetl-urile (orașe mici, cu populații numeroase de evrei, care au existat în Europa Centrală și de Est înainte de Holocaust) găzduiau două treimi din evreii din Europa de Est, cu toate acestea, a fost mult timp unul dintre capitolele cele mai neglijate și greșit înțelese ale experienței evreiești.

Această carte oferă prima istorie socială, economică și culturală a shtetl-urilor. Contestând concepțiile greșite despre Shtetl, care era văzut ca un sat evreiesc izolat, plin de sărăcie și pogromuri, Yohanan Petrovsky-Shtern susține că, în perioada sa de glorie din anii 1790 până în anii 1840, Shtetl-ul era o comunitate evreiască înfloritoare la fel de vibrantă ca oricare comunitate din Europa.

Petrovsky-Shtern readuce la viață această epocă de aur, analizând zeci de comunități evreiești și utilizând  o multitudine de materiale din arhive care nu au fost folosite niciodată.

Ilustrată de-a lungul cu fotografii și opere de artă rare din arhive, această istorie nuanțată pune comunitatea evreiască  într-o lumină cu totul nouă, dezvăluind modul în care epoca de aur continuă și în prezent să modeleze memoria colectivă a poporului evreu.

Mirela AMARIE pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 324

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate