Cultură
Redactor: Mariana Struț
24 februarie 2020

Porțile vechi din Cernăuți vor fi renovate

Porțile vechi din Cernăuți vor fi renovate

La Cernăuți se desfășoară un program în cooperare cu locuitorii clădirilor istorice, care permite restaurarea porților, fațadelor, acoperișurilor, clădirilor istorice din centrul vechi al orașului, – a anunțat șefa secțiunii de protejare a patrimoniului material cultural al Consiliului orășenesc Cernăuți, Olena Pușkova.

„Programul respectiv se desfășoară cu succes în orașul nostru,  30% din costul restaurării de exemplu a porții achită locatarii, iar 70% din suma necesară sunt alocate din bugetul local. În timpul desfășurării programului, din 2016 până în 2019 au fost reparate și restaurate 88 de porți autentice”, a specificat Olena Pușkova.

Programul se va desfășura și în viitor, doar dacă va fi o finanțare respectivă, potrivit Olenei Pușkova.

„Avem foarte multe solicitări de participare la acest program pentru restaurarea fațadelor, porților, acoperișurilor, turnurilor și galeriilor de balcoane. La momentul actual programul dat nu are finanțare, din acest motiv nu pot fi aprobate toate cererile pentru reparație și restaurare”, a mai adăugat Olena Pușkova.

În orașul Cernăuți clădirile reprezintă un mare interes istoric, edificiile arhitecturale datând cu mai bine de 100 de ani. Fațadele însă au avut de suferit în urma perturbărilor istorice. Poarta autentică a unei din clădiri din vechea urbe a fost distrusă între timp. Pentru a o renova, experții programului au consultat fotografiile vechi și după ele, au renovat poarta.

Lucrările de reparație și renovare a porților, fațadelor, acoperișurilor clădirilor din centru vechi al orașului Cernăuți sunt inițiate de Departamentul complexului de construcție și relații funciare al Consiliului orășenesc Cernăuți. De obicei lucrările sunt executate de meșterii care s-au recomandat bine în anii precedenți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 357

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți