Știri Cultură
13 octombrie 2015

Poetul cernăuţean Marin Gherman a obţinut premiul „Toamnei bacoviene” pentru debut editorial în România

Poetul cernăuţean Marin Gherman a obţinut premiul „Toamnei bacoviene” pentru debut editorial în România

La Bacău s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de literatură „Toamna Bacoviană”.

Membrii juriului din care au făcut parte binecunoscuţii şi mult apreciaţii istorici şi critici literari Adrian Dinu Rachieru de la Timişoara, Teodor Codreanu de la Huşi şi Vasile Spiridon din Bacău, poeţii Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi, membru de onoare al Academiei Române,  Calistrat Costin, preşedintele filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România şi Dumitru Brăneanu, consilier judeţean, unul dintre principalii organizatori, după ce au examinat cărţile  de poezie, de proză, de istorie şi de critică literară, apărute în perioada care a trecut de la ediţia precedentă a „Toamnei Bacoviene”, în urma voturilor obţinute de către cărţile intrate în concurs, au decis ca cele mai importante premii ale „Toamnei Bacoviene”,  să fie acordate după cum urmează.

Premiul la poezie (pentru debut editorial) în România i-a revenit tânărului poet cernăuţean Marin Gherman, invitat la  acest eveniment cultural  deosebit – Festivalul de literatură „Toamna Bacoviană”, organizat de Consiliul Judeţean Bacău şi de Filiala din Bacău a Uniunii Scriitorilor din România.

Cartea de versuri  a lui  Marin Gherman „Jocul dilemelor”, apărută recent la Editura Rafet din Râmnicu Sărat, a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor juriului. Laudatio l-a adresa tânărului autor şi a cărţilor sale l-au rostit Vasile Tărâţeanu şi Adrian Dinu Rachieru.

Aşadar, după debutul editorial la Cernăuţi în 2009, debutul la o editură din România a poetului Marin Gherman poate fi considerat unul de succes deosebit, chiar dacă autorul premiat  consideră, după cum a mărturisit în cardul luării sale de cuvânt, „un semn de încurajare şi de susţinere culturală”, noi am zice mai mult, că premiul respectiv, ca şi cel al Editurii Rafet din Râmnicu Sărat (premiul constând în editarea cărţii) ieşită câştigătoare în cadrul  concursului de manuscrise la care au participat câteva sute de manuscrise, sunt premii binemeritate, deoarece se numără printre cei mai talentaţi poeţi tineri din regiunea Cernăuţi.


Menţionăm de asemnenea că celelalte premii – Premiul de excelenţă la poezie a fost acordat poetului şi eseistului Viorel Dinescu din Galaţi, Laudatio la adresa lui fiind susţinut de Teo Codreanu şi de Adrian Dinu Rachieru,  ca preşedinte al juriului.

Premiul pentru traducerea operei lui Bacovia în limba franceză a fost acordat poetului şi traducătorului ieşean Valeriu Stancu.

 În final, Premiul Naţional „Georghe Bacovia”, acordat în cadrul „Toamnei bacoviene” a fost decernat, după cum se ştie, poetului  Valeriu Matei, preşedintele filialei Chişinău a Institutului Cultural Român, membru de onoare al Academiei Române, pentru meritele deosebite în promovarea şi dezvoltarea literaturii române. Cuvântul de Laudatio l-a adresa  învingătorului a fost rostit de prof. univ. dr. Vasile Spiridon şi de Adrian Dinu Rachieru.


În cadrul  „Toamnei bacoviene” au avut loc lansări de carte, recitaluri de poezie, întâlniri la liceele şi colegiile naţionale din Bacău, vernisaje de expoziţii, simpozioane, spectacole literar-artistice...

 Cu alte cuvinte „Toamna bacoviana” a fost plină de roade frumoase, dacă ne gândim şi la Trofeul naţional „G. Bacovia” , sau la premiile pe care le-au acordat revistele literare locale „Ateneu” şi „Plumb”, la premiile oferite de filiala din Bacău a Uniunii scriitorilor din România.

Vitalie ZÂGREA, BucPress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 631

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate