Știri Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
07 februarie 2019

Maghiarii din Transcarpatia au prezentat la Kiev un studiu despre dreptul la învățământ în limba maternă

Maghiarii din Transcarpatia au prezentat la Kiev un studiu despre dreptul la învățământ în limba maternă

În data de 5 decembrie la Kiev, în incinta centrului  de presă al Ukrinform maghiarii  din Transcarpatia, conduși de Vasyl  Brenzovych au  prezentat un material didactic despre dreptul  de a studia  în limba maternă în Ucraina și în țările vecine.

Ediția științifico-informațională este intitulată "Dreptul la studii în limba maternă. Tradițiile Europei Centrale și exemplul Transcarpatiei” (autori – doctor în științe filologice, Stepan  Cerniciko  și doctorul  în drept, Mihailo Tovt).

Publicația conține  pe cele  60 de pagini  informații cu privire la reglementarea legislativă a studiilor în limba maternă în retrospectivă în Regatul Ungariei, Republica Cehoslovacă  și Uniunea Sovietică, precum și în Ucraina de la obținerea independenței. Autorii  au sistematizat și au generalizat  informația privind reglementarea legislativă a procesului de studii în limba maternă  la etapa actuală  în Slovacia, Ungaria și România.

În special, publicația conține fragmente din actele legislative, care reglementează dreptul la educație în limba maternă  în practica statelor, în componența cărora a fost inclusă Transcarpatia modernă, începând cu anul  1867 până la  proclamarea independenței Ucrainei. De asemenea, este citată  legislația Ucrainei suverane prin care  reprezentanților minorităților naționale li se acorda dreptul de a studia în limbile lor materne.

În publicație,  de asemenea,  este argumentat caracterul tradițional, durabil și   obligatoriu legal al  argumentării prin norme legislative  a exercitării dreptului minorităților naționale  la   educație în limbile  lor materne la toate nivelurile și  formele procesului de învățământ, a declarat organizatorul prezentării, deputatul Radei Supreme din Ucraina, fracțiunea blocul lui Petro Poroșenko, Vasyl Brenzovych.

S-a discutat și despre Legea Educației adoptată în Ucraina la 5 septembrie 2017. Potrivit lui Vasyl Brenzovych,  „în acel moment  în Ucraina  minoritățile naționale  au pierdut  dreptul de a primi educație în limbile lor materne“.

La prezentare, de asemenea, au participat reprezentanți ai comunității românești din Ucraina - Ion Popescu și Aurica și Bojescu (reprezentanți ai Uniunii Interregionale „Comunitatea românilor din Ucraina“).

Elvira CHILARU pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 301

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate