Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
12 ianuarie 2019

La Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți se desfășoară concursul de declamare a versurilor eminesciene (FOTO)

La Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți se desfășoară concursul de declamare a versurilor eminesciene (FOTO)

În aceste clipe la  Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți se desfășoară Concursul  de declamare a versurilor eminesciene. Evenimentul cultural este organizat de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți cu sprijinul Direcției Regionale de Învățământ și Consulatului General al României la Cernăuți – informează corespondentul Agenției BucPress.

Cea de-a 14-a ediție a tradiționalului Concurs de declamare a versurilor eminesciene este o mare sărbătoare pentru elevii din școlile cu predare în limba română din regiunea Cernăuți. Sala de evenimente festive a Gimnaziului „Alexandru cel Bun” este arhiplină, corespondentul BucPress menționând un mare interes al elevilor români față de acest concurs regional, care se înscrie în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii. Concursul are loc în baza a trei categorii de vârstă, la care participă elevi românii din regiune.


Cele 3 categorii de vârstă sunt: elevi din clasele 5-7, elevi din cl. 8-9 și din cl. 10-11. Juriul este compus din scriitori, profesori și jurnaliști români din regiunea Cernăuți: Lora Boston, președinte, Mariana Ungureanu,Vasile Tărâțeanu, Vasile Bâcu și Vitalie Zâgrea.

În timpul deschiderii acestui concurs a vorbit directorul Gimnaziului „Alexandru cel Bun” Ion Ignat, care a salutat toți participanții. Președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Ilie Tudor Zegrea, a prezentat juriul și a explicat condițiile concursului, invitându-i și încurajându-i pe copii să se simtă bine în lumea poeziei eminesciene! Consulatul General al României la Cernăuți a fost reprezentat de Edmond Neagoe, care a transmis un mesaj de încurajare elevilor români din partea șefului misiunii diplomatice acreditate la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, subliniind legătura istorico-culturală Eminescu – Cernăuți. Reprezentanta Direcției Regionale de Învățământ, Mariana Ungureanu, a precizat că anume de profesorii de limba și literatura română va depinde în mare parte, în viitor, păstrarea identității lingvistice a românilor din Ucraina. Ea a încurajat asemenea manifestări culturale. Evenimentul a fost salutat de scriitorul cernăuțean Mircea Lutic, unul dintre primii președinți ai juriului edițiilor de pionerat al concursului regional de declamare a versurilor eminesciene, laureat al premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române. 

Detalii despre învingătorii acestui concurs – într-un reportaj special, care va fi publicat în curând pe Agenția de știri BucPress.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Distribuie:
Vizualizări: 606

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate