Știri Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
09 noiembrie 2018

În regiunea Transcarpatia va avea loc un spectacol cu demonstrarea unei colecții de costume naționale stilizate

În regiunea Transcarpatia va avea loc un spectacol cu demonstrarea  unei  colecții  de costume  naționale stilizate

În 25 noiembrie, la sediul Filarmonicii Regionale Transcarpatia, va avea loc un  eveniment  teatral-cultural modern  sub genericul „Din generație în generație” – informează corespondentul BucPress Elvira Chilaru.

În premieră  la Ujgorod  vor fi prezentate  colecțiile vestimentare din 11 articole vestimentare populare  moderne, care reflectă tradițiile fiecăruia dintre raioanele  administrativ-teritoriale  ale  Transcarpatiei.

Ideea acestui proiect îi aparține Anei Feer,  care  mai mulți ani la rând a încercat să o realizeze. A depus o cerere  de proiect și a obținut susținerea  Fundației Culturale Ucrainene, care se ocupă de dezvoltarea culturii naționale și a artei  în țară,  sprijină diversitatea culturală și integrarea patrimoniului  național în spațiul cultural la nivel mondial.

La baza colecției sunt  broderii, decorațiuni, coloristică, ornamente tradiționale, costumele populare. Aproape în fiecare colecție   se află  o cămașă brodată lungă - "dovganea". De asemenea, sunt veste huțulești  "cheptar" (Bundă), șorț lung "plat",  articole vestimentare de  iarnă "serdak." Dat fiind faptul, că în colecție sunt prevăzute articole vestimentare  de toamnă-iarnă sunt nelipsite cojoacele (gunele transcarpatice, care dau un plus de culoare colecției).

Acțiunea nu se limitează doar la demonstrarea colecției, organizatorii au pregătit un spectacol  coregrafic de anvergură. Modelele nu vor demonstra doar hainele populare, ci ...vor dansa în scenă. Va fi o adevărată sinteză a  artei populare cu cea modernă  astfel, va fi nu numai  design, ci și  cortina muzicală  a coreografiei – o astfel de sarcină  și-au  trasat organizatorii.. Obiectivul principal –este  popularizarea modei etnice a  Transcarpatiei nu numai în Ucraina, dar și dincolo de frontierele ei.

După demonstrarea   colecției pe scena de la Ujgorod,  se prevede să  fie organizat un turneu prin localitățile din Transcarpatia  și în alte regiuni  ale Ucrainei, pentru ca apoi să devină  o bază  certă  a Teatrului  modei, pe care intenționează să-l inaugureze  Anna Feer. Costumele populare nu se vor vinde, ci vor deveni  modele pentru crearea unei noi colecții  ale portului popular din Transcarpatia  multietnică.

BucPress

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 264

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate