Cultură
24 februarie 2020

Crasna: Spectacol „O plai frumos, pământ bogat”, dedicat limbii române

Crasna: Spectacol „O plai frumos, pământ bogat”, dedicat limbii române

Consulul General al României la Cernăuţi Irina - Loredana Stănculescu, a sărbătorit ziua limbii materne alături de elevii și profesorii Gimnaziului din Crasna care au întâmpinat-o, conform tradiţiei locului cu pâine şi sare alături de metodiştii și profesorii de limbă şi literatură română din toate raioanele cu populaţie românofonă din regiunea Cernăuţi, adunați în cadrul întrunirii metodice, pentru a discuta problemele ce ţin de predarea limbii române, organizată de dna Lilia Govornean, metodistă la Institutul Postuniversitar de Perfecţionare a Cadrelor Didactice, preşedinta Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Consulatului General al României la Cernăuți.

Elevii și profesorii de română Petru Mazur şi Maria Motrescu, cu sprijinul dnei Larisa Bruja, directorul Gimnaziului din Crasna cât şi membrii Ansamblului folcloric „Stejarul” de la Liceul „Ştefan cel Mare” din Cajvana, Judeţul Suceava, însoţiţi de directorul Nicolae Robu, au organizat un frumos spectacol artistic „O plai frumos, pământ bogat”, dedicat limbii române.

Diplomatul român a felicitat organizatorii pentru evenimentul organizat precum și pe crăsneni pentru modul cum au păstrat tradiţiile, portul popular, limba strămoşească si tezaurul folcloric.

Dl Nicolae Robu in discursul sau s-a referit la parteneriatul educaţional, încheiat în 2013 între aceste două unităţi de învăţământ – Gimnaziul din Crasna şi Liceul „Ştefan cel Mare” din Cajvana, Judeţul Suceava, instituții care în 2014 s-au înfrăţit.

Iubirea crăsnenilor faţă de biserică, de limbă si tradiţii a fost evocată în cuvântul preoţesc al cucernicului Vasile Paulencu, parohul bisericii locale.

La invitaţia părintelui paroh Vasile Paulencu, profesorii, însoţiţi de dna consul general Irina-Loredana Stănculescu, au vizitat Biserica în stil brâncovenesc cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, temelia căreia a fost pusă în aprilie 1989.

Oaspeţii au vizitat vechea căsuţă ţărănească din lemn, pe vremuri casă parohială, în prezent Muzeul „Mihai Eminescu”, situată în curtea bisericii. În una din camere se află cărţi, documente şi fotografii ce amintesc de vizita lui Mihai Eminescu. Conform datelor, la 1871, poetul ar fi trecut pe aici în drum spre Putna, unde aveau să se desfăşoare festivităţile prilejuite de marcarea a 400 de ani de la înălţarea voievodalei mănăstiri, potrivit comunicatului Consulatului General al României la Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 251

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți