Știri Cultură
Redactor: Marin Gherman
02 octombrie 2018

BucPress TV din Cernăuți a obținut trofeul concursului de televiziune „Patrimoniul cultural în anul Centenarului reflectat în producţiile TV”

BucPress TV din Cernăuți a obținut trofeul concursului de televiziune „Patrimoniul cultural în anul Centenarului reflectat în producţiile TV”

Documentarul „Limba noastră cea română…” realizat de BucPress TV din Cernăuți a obținut trofeul concursului de televiziune „Patrimoniul cultural în anul Centenarului reflectat în producţiile TV”, desfășurat zilele acestea la Iași. Organizatorul festivalului de producție TV a fost Asociația Edunext, iar finanțator – Consiliul Județean Iași. Parteneri: Camera de Comerț din Iași și TVR.

Concursul a avut loc pe trei secţiuni: ştiri, reportaj/interviu şi documentar,  adresându-se profesioniştilor din televiziunile din România, Republica Moldova și Ucraina. Juriul a fost format din specialişti în domeniul audiovizual ale căror competențe nu pot fi contestate. Membrii juriului: Ovidiu Lazăr, regizor artistic la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, preşedinte; Carmen Scutariu, master în Global Journalism la Coventry University, Ramona Iacobuţe, jurnalist, drd în Teatrologie la Universitatea de Arte din Iaşi; Ioana Palamar, artist vizual, membru în UAP România, Margareta Andreescu, jurnalist de televiziune.

Tema concursului a fost patrimoniul cultural în anul Centenarului. Producțiile TV care au fost incluse în concurs au fost realizate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 august 2018. Prima ediţie a concursului de televiziune EduNEXT a premiat jurnalişti din Iaşi, Botoşani, Chişinău şi Cernăuţi. Evenimentul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi. Momentele artistice au fost susţinute de Maria Rădeanu, elevă la CN "George Enescu" din Bucureşti, Sorana Anastasiu de la Opera Naţională Română din Iaşi şi Ana Maria Ignat, elevă în clasa a Va la Şcoala din Bălţaţi.

La această primă ediție a concursului trofeul a fost luat de  BucPress TV din Cernăuți, cu documentarul „Limba noastră cea română…”. Din păcate jurnaliștii din Cernăuți nu au reușit să ajungă la ceremonia de premiere, trofeul festivalului find  înmânat partenerului Centrului Media BucPress în Iași, Marius Daniel Bojor, care a participat la ceremonia de decernare a premiilor transmisă de TVR Iași (video în subsolul acestui text).

BucPress TV – un proiect al Centrului Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, fondată acum patru ani, a trimis spre jurizare patru producții televizate, două dintre care au nimerit în faza finală a concursului. Pe lângă documentarul „Limba noastră cea română…”, care a luat trofeul concursului, a fost nominalizat și documentarul „Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare...”.

Merită menționat faptul că documentarul „Limba noastră cea română....” analizează efectele distrugătoare ale Legii Educației asupra românilor din Ucraina. BucPress TV subliniază formele de luptă a românilor din Ucraina pentru menținerea identității lingvistice și salvarea școlilor cu predare în limba română.  Filmul reflectă opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori),  ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina. Sunt descrise evenimentele legate de pichetarea Administrației Regionale de Stat Cernăuți de către românii din regiune  în legătură cu adoptarea și promulgarea Legii Educației care încalcă în mod direct dreptul la studii în limba maternă.

De precizat că TVR Internațional a difuzat pe 8 martie a.c. documentarul „Limba noastră cea română”, realizat de BucPress TV, fiind un eveniment inedit – pentru prima dată când TVR a difuzat un documentar realizat de jurnaliști români din regiunea Cernăuți. La realizarea documentarului au participat un grup de jurnaliști români din Cernăuți: regizor-coordonator – Leonid Parpauț, jurnaliști: Marin Gherman, Mariana Struț, Vitalie Zâgrea, Mihai Grosu, Svetlana Pantea ș.a.

De adăugat că funcționarea platformei de opinie și actualitate românească BucPress TV a avut loc pe parcursul anului curent cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dar și din resurse financiare proprii ale Centrului Media BucPress.

Jurnaliștii Centrului Media BucPress aduc mulțumiri Asociației Edunext Iași, Consiliului Județean Iași, juriului festivalului și tuturor partenerilor implicați în desfășurarea concursului de producție TV pentru atenția acordată subiectelor de mare importanță pentru românii din Ucraina.

BucPress

Material video
Video 1 Ceremonia de Premiere Video 2 Documentarul „Limba noastră cea română...” Video 3 Promo documentar la festival

Distribuie:
Vizualizări: 1658

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate